
Să inventezi și să scrii o poveste frumoasă, care să le placă cititorilor, este o mare izbândă pentru un scriitor. Dar dacă povestea scrisă ar exista cu adevărat? Dacă scriitorii o transformă în realitate, iar cititorii li se alătură, ajung să îi cunoască personajele, se împrietenesc cu ele și chiar devin și ei parte din poveste?
Satul meșteșugurilor este o poveste ce a început să fie scrisă în 2014. Cititorilor ei le-a plăcut într-atât încât i-au încurajat pe scriitori să-i dea un chip real. Timp de doi ani, ei au început să o construiască și în plan concret, să găsească personajele potrivite și să continue acțiunea. Dar în viață lucrurile se întâmplă de multe ori altfel decât în poveștile frumoase, astfel încât scriitorii au avut nevoie de multă muncă, răbdare şi înțelepciune pentru ca visul lor să devină realitate. Și iată că Satul a început să prindă chip. Unul simplu, frumos și autentic, așa cum și l-au imaginat. Satul meşteşugurilor s-a deschis pe 7 mai 2016, iar iubitorii de povești adevărate au venit să se bucure și să-i înțeleagă povestea.
De-atunci, i-au trecut deja pragul mii de adulți și de copii, care s-au apropiat de meșteșugurile din poveste și au descoperit activități ce se practicau în lumea satului de odinioară: ateliere de țesut, morărit, păpurit și chiar opincărit, de împrietenire cu albinele, cu fructele și legumele, de făcut pâine cu maia, de lucru cu lemnul sau cu lutul, ceramică Raku, șezători cu fluiere și povești, acestea fiind doar câteva dintre momentele reușite ale primului an de poveste adevărată a Satului meșteșugurilor. Toate aceste evenimente au fost susținute de oameni talentați: ceramiști, sculptori, scriitori, profesori, pictori, artiști de tot felul, care fac și ei parte din poveste. De asemenea, meșteșugarii și artiștii din Sat, personaje principale, au plămădit obiecte deosebite, care așteaptă să bucure inimi.
Vestea că există Satul meșteșugurilor din Comana a ajuns și la Asociația Funky Citizens, care s-a gândit să organizeze vara trecută o tabără pentru liceeni din mai multe județe ale țării, pe teme de educație civică. Reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite, jurnaliști, politicieni, judecători, procurori au vizitat Satul și și-au exprimat admirația față de ceea ce au descoperit acolo.
Creatorii poveștii încă lucrează ca povestea să fie din ce în ce mai frumoasă și în realitate. Îi puteți ajuta și voi în mai multe moduri, fie vizitându-i, participând la activitățile din Sat, cumpărând produsele pe care cu multă trudă le creează, fie povestind în firmele în care lucrați, sau la școlile la care învață cei mici, iar dacă doriți să sprijiniți mai concret povestea, puteți redirecţiona cei 2 % din impozitul pe salarii sau orice sumă în contul Asociației Moara de hârtie care se ocupă de întreg proiectul.
Și câte altele s-au mai întâmplat în acest prim an de viață… Dar dacă vreți să aflați mai multe, veniți și voi în Satul de poveste și veți vedea! Mai ales că în câteva zile anul se-mplinește de când tot crește și-nflorește, iar noi am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa…